Vetrice (Tanacetum vulgare)

0

Tanacetum vulgare, cunoscută sub numele de vetrice este o plantă medicinală care se găsește în abundență în EuropaAmerica de sud și America de Nord.

Această plantă este foarte toxică pentru paraziții interni, de fapt de secole întregi este prescrisă de către fitoterapeuți contra limbricilor și viermilor intestinali.

Vetrice este o plantă erbacee cu tulpina de la 60 până la 90 cm înălțime. Frunzele verde închise sunt foarte aromatice.

Tanacetum vulgare înflorește vara, iar florile sale sunt mici de culoare galbenă și grupate în capitole formând corimbe.

Vetricea în medicină:

  • Această plantă este folosită în special ca vermifug și la tratarea hemoroizilor, deoarece este toxică pentru viermii intestinali.
  • Infuzie de flori de vetrice este un anti-helmintic recomandat contra ascaridiozei și oxiurozei.
  • Uleiul de vetrice se aplică contra reumatismelor.
  • Vetricea este una din plantele cele mai recomandate pentru tratarea migrenelor și tulburărilor menstruale prin tinctură, perfuzie sau extract fluid.
  • Utilizarea acestei plante poate la fel vindeca tahicardia și epilepsia.

În cultura populară, este o planta folosita în doze excesive pentru a provoca un avort spontan, datorită toxicităţii sale mare. (Sfătuim femeile gravide să nu folosească această metodă, consultați un medic).

În multe zone ale României, oamenii pun câte un buchet de vetrice la fereastră sau la capătul patului pentru a nu se apropia furnicile sau muștele, această plantă produce acest efect datorită mirosului puternic și toxicității mare pe care o deține.

You might also like