Traista Ciobanului “Inima Mamelor”

0

Numele acestei plante vine de la forma fructelor fructelor sale, care le amintește unora de o desagă de păstor, iar altora de un cufăraș (capsella, în latină).

Iată încă o specie apreciată de femei, numită uneori, “inima mamelor”, pentru a saluta utilitatea sa pe plan ginecologic. În secolul al XVI-lea,  Matthiole o recomandă ca hemostatic, iar medicina chineză îi utilizează semințele, considerate eficiente în ameliorarea problemelor de vedere.

  Partea utilizată: frunzele, de preferință proaspătă (ele își pierd o parte din proprietățile pe parcursul procesului de uscare). Se recoltează înainte de înflorire.

  Moduri de utilizare

  • Infuzie: o mână la un litru de apă; lăsați să se infuzeze timp de 2 ore.
  • Decoct: trei linguri la un litru de apă; se fierbe 10 min, apoi se infuzează încă 10 min.

Reglează ciclul menstrual

O cură de traista-ciobanului reglează eficient ciclul menstrual (două cești de infuzie pe zi, în timpul ultimei săptămîni a ciclului). Calmează durerile menstruale.

Ajută și la combaterea problemelor legate de menopauză (în acest caz, se va utiliza mai de grabă un decoct).

Traista-ciobanului, posedă proprietăți hemostatice și un conținut ridicat de fier, calități foarte utile pentru femeile ce suferă de sîngerări menstruale pre abundente.

Diuretică

Traista-ciobanului reprezintă  din acest punct de vedere un adjuvant interesant în tratamentul cistitei.

Pentru uz extern

Decoctul se utilizează în comprese pentru dezinfectarea tăieturilor superficiale și accelerarea cicatrizării lor. Acțiunea hemostatică a plantei se dovedește utilă în cazul de față. În caz de hemoragie nazală, introduceți în nara respectivă un tampon de vată îmbibat în decoct de traista-ciobanului, pentru a întrerupe fără întîrziere fluxul sangvin.

You might also like