Teiul – Arbore sacru

0

Această plantă a fost utilizată încă din antichitate , de către romani , pentru îngrijirea frumuseții. Aceștea au consacrat teiul zeiței Venus. De asemenea , teiul este unul dintre cei mai sacri arbori ai vechilor popoare germanice. În legenda Nibelungilor , care a inspirat tetralogia lui Richard Wagner , eroul , Siegfried , se cufundă într-o baie de sînge care trebuia să-l facă invulnerabil. Din păcate , o frunzuliță de tei se rupe dintr-un arbore și cade , lipindu-i-se între omoplați. În urmare acesta devine singurul său punct slab , și Siegfried moare străpuns chiar în acel loc.

Teiul a fost folosit întotdeauna de tămăduitori pentru proprietățile sale calmante si diuretice.

Părțile utilizate: florile și felodermul (scoarța secundară , ce se află sub scoarța propriu-zisă).

Se folosesc diverse varietăți de tei cu proprietăți comparabile: Tilia europea , Tilia sylvestris , Tilia platyphylla.

Florile teiului se strîng în perioada iunie-iulie , iar scoarța secundară , în toamnă.

Moduri de utilizare:

  Infuzie de flori : două , trei linguri la un litru de apă , lăsați să se infuzeze timp de zece minute si beți imediat.

  Decoct de flori o mînă mare la un litru de apă , se fierbe timp de 15 minute.

Decoct de feloderm :trei linguri la un litru de apă , se fierbe timp de 15 minute.

Poate fi folosit :

  •   În calitate de calmant

Infuzia de flori de tei alungă insomnia și atenuează anxietatea și angosa. Ea calmează durerile de cap de origine nervoasă , crizele de nervi si palpațiile. Pentru a mări eficiența , puteți combina ceaiurile leante cu băi sedative cu flori de tei (4mîini la trei litri de apă pentru un decoct concentrat , pe care îl veți filtra storcîndu-l bine înainte de a-l vărsa în apa de baie încalzită pînă la circa 38 grade celsius).

  •   În calitate de Digestiv

Decoct-urile de flori de tei înlătură stările de greață , însă , în cazul afecțiunilor digestive , se utilizează mai mult scoarța secundară , care curăță ficatul , stimulează funcțiile digestive de eliminare , precum și funcționarea veziculei biliare , posedînd totodată o acțiune antispasmodică hepato-biliară. Felodermul ajută la o digestie mai ușoară , deasemenea previne arsurile la stomac , aerofagia , flatulențele și stările emetice. Poate fi folosit și împotriva migrenelor de origine digestivă.

  •  În calitate de diuretic și sudorific

Decoctul de feloderm este foarte eficient , fiind vorba despre un element vegetal tînăr , bogat în principii active și în flavonoide antiozidante.

You might also like