Spanac – (Spinacia oleracea)

0

Renumit pentru conţinutul său bogat de fier, spanacul a devenit o planta foarte apreciată datorită unor studii recente care dovedesc proprietățile sale anti-cancerigene.

Informații generale despre Spanac:

Spanac ( Spinacia oleracea ) este o plantă anuală, originară din Orientul Mijlociu – mai precis din Afganistan şi Tadjikistan. Unii susțin că originea sa este din Persia (Iran-ul de azi).

Încă cu mult timp în urmă, Arabii foloseau spanacul pentru a trata infecțiile gâtului și a plămânilor. În secolul 8, spanacul a început a fi cultivat în Franța și Spania iar în secolul 11-lea a ajuns și în Sicilia.

În vremurile actuale, planta este mult mai apreciată și cercetată ca în trecut, datorită frunzelor proaspete care conțin substanțe anti-cancerigene.

Spanacul conține foarte mult fier, care este foarte bun pentru copii mici.

Puțini știu că spanacul în afară de minerale și vitamine, conține și acid oxalic – o substanţă care inhibă absorbţia de calciu în organism.

Proprietățile și beneficiile spanacului:

Spanacul conţine o gamă impresionantă de substanţe active, care sunt indispensabile pentru organism.

În structura sa găsim săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, fier, zinc, mangan, iod, cupru), vitamine (C, B1, B2, B6, PP, E, K, acid folic, vitamina A), clorofilă, aminoacizi, cum ar fi arginina si lizina, dar, de asemenea, lipide, protide, glucide şi fibre.

Cu doar 17 de calorii, 100 grame de spanac aprovizionează organismului cu 5 mg de fier, 500 mg de potasiu, 170 mg de calciu, 23 mg de vitamina C, 2 mg de vitamina E, 150 de micrograme de acid folic, 3500 micrograme de beta – caroten şi 7 grame de fibre alimentare.

Din aceasta cauza, un regim alimentar care conţine spanac, duce la întărirea organismului.

Magneziu conţinut în spanac ajută la prevenirea diabetului zaharat; iodulajută la tratarea bolilor de piele şi întăreşte sistemul imunitar, vitamina Kcontribuie la rezistența osoasă; vitamina B, îmbunătăţeşte activitatea cerebrală, ajută la menţinerea frumuseții pielii și controlează insomnia, potasiustimulează muşchiul cardiac, beta-caroten, previne problemele de vedere şi sulful creşte atractivitatea părului.

Fibre alimentare, vitamine şi minerale conţinute fac spanacul un bun depurativ şi detoxificant, toxinele provenite din substanţele nutritive, care sunt bogate in grăsimi și proteine ​​de origine animală sunt astfel eliminate rapid. În același timp, fibrele alimentare previn constipația și cancerul de colon, reglează nivelul de colesterol din organism.

Spanacul la fel poate ajuta la combaterea paraziților intestinali.

Toate acestea sunt motive suficiente pentru a începe o dieta bazata pe spanac sau, cel puţin pentru introducerea mai multe ori în hrana de zi cu zi.

Amestecuri și tratamente:

Spanacul este recomandat de nutriționiști în special pentru convalescenţi, astenici (atât cei care suferă de astenie fizică şi a celor cu astenie nervoasă), copii, bătrâni, rahitici şi pentru femeile gravide de asemenea, deoarece planta este eficient în procesul de regenerare al epidermei. De asemenea, astenia de primăvară cauzate de deficienta de minerale si vitamine este controlată cu succes prin consumul de spanac.

Datorită proprietăţilor sale, este recomandat, de asemenea, în lupta împotriva afecţiunilor cardiace, hipertensiune arterială, afecțiuni renale, atonie a vezicii urinare, cistită, diabet zaharat, gută, insuficienţă renală, obezitate și de asemenea, acnee, abces, psoriazis, arsuri, eczeme, răni.

Atenție:

Consumul de spanac nu este indicat pentru persoanele care suferă de hepatită, reumatism, inflamaţii gastrice şi intestinale, sau pentru persoanele care sunt pe o dietă fără sare. Cei care se confrunta cu afecțiuni hepatice ar trebui să consume doar moderat – din cauza acidului oxalic pe care îl conţine.

You might also like