Romanița nobilă

0

Partea utilizată: florile (se culeg în plin proces de înflorire). 

  Moduri de utilizare

  • Infuzie:  2-3 linguri la un litru de apă; lăsați să infuzeze 5-10 min.

Calmantă

La o doză foarte ridicată, principiile active ale romaniței nobile fac din ea un stupefiant. În concentrație normală, este vorba doar despre  un sedativ ușor, indicat mai cu seamă după un șoc psihologic violent sau în cazul unei crize de nervi. Pentru persoanele nervoase, un tratament de fond zilnic cu două cești de infuzie de romaniță dă rezultate bune. Indivizii suferind de tendințe depresive vor mai bea o ceașcă înainte de culcare.

În cazul durerilor de cap de origine nervoasă, beți o ceșcă de infuzie, apoi întindeți-vă puțin intr-o cameră întunecoasă și liniștită.

Favorizează digestia

Romanița nobilă este un tonic amar și antispasmodic care calmează eficient intestinele iritabile. Se recomandă în special împotriva colicilor la adulți și copii, simplă sau combinată cu puțină valeriană.

După o masă prea copioasă, o infuzie de romaniță face să înceteze durerile de stomac și senzația de indigestie.

Pentru uz extern

Acțiunea sa antiseptică face din romaniță ingrendientul ideal pentru apele de gură și pentru loțiuni.

Contra inflamațiilor bucale, clătiți-vă gura cu infuzie de romaniță, iar pentru a calma puseurile dentare ale copiilor, ungeți-le gingiile inflamate cu infuzie.

În caz de prurit vulvar, spălați-vă cu o infuzie de romaniță, la care adăugați oțet de mere (două lingurițe la un litru de infuzie).

Dacă suferiți de conjunctivită, spălați-vă ochii cu infuzie.

You might also like