Podbal – cel ce alungă tusea

0

Cea mai bună dovadă a virtuților acestei plante este însăși numele acesteia , tussilago, derivat din rădăcina latină tussis (“tuse”) , ceea ce inseamnă “cel ce alungă tusea”. Pedanius Dioscorides – medic , farmacolog și botanist din grecia antică , recomanda ceaiul de podbalîmpotriva tusei și a astmului. În medicina chineza însă se utilizează doar florile de podbal , numite kuan dong hua.

Părțile utilizate: florile , frunzele și rădăcinile.

Podbalul de asemenea prezintă o curiozitate în lumea plantelor , pentru care în Evul Mediu a fost numit “Filius ante patrem”  (fiul înaintea tatălui) , deoarece înflorește înainte de a avea frunze.

Florile se recoltează la începutul primăverii , înainte de apariția frunzelor , și se usucă la umbră pentru a-și păstra culoarea galbenă.

Moduri de utilizare

  •   Infuzie de flori Două-trei linguri la un litru de apă , lăsați să infuzeze timp de zece minute.
  •   Decoct de flori Două-trei linguri la un litru de apă , se fierbe cinci minute.
  •   Decoct de frunze și rădăcini : O mînă mare la un litru de apă se fierbe timp de 15-20 minute.

Bun pentru afecțiuni respiratorii

  Ceaiul de flori și frunze de podbal cumulează o acțiune calmantă și expectorantă. Este foarte folositor în caz de gripă sau răceală. Efectul sudorific pe care îl produce ajută la eliminarea toxinelor.

Pentru a calma tusea bolnavilor de bronșită și astm , este bine de folosit o infuzie îndulcită cu miere. O infuzie concentrată ajută împotriva răgușelii ( o mînă mare la un litru de apă , infuzată timp de 10 minute ). Sau un decoct preparat doar din flori. Se spune că decoctul de flori face vocea mai frumoasă , și din acest fapt era foarte apreciat de cîntăreții de operă din trecut.

You might also like