Pelinăriță – Artemisia vulgaris

0

Numele său științific provine de la cel al zeiței Artemis; ca toate plantele patronate de această zeiță, numită de romani Diana, zeița vînătorii, protectoare a fecioarelor și a femeilor bolnave, pelinița este consacrată îndeosebi tratării bolilor specific feminine. De alt fel, Hipocrat o recomandă împotriva dereglărilor menstruale. Medicina chineză utilizează pelinărița în cadrul unui procedeu terapeutic numit moxibustie.

Pelinul (Artemisia absinthimu), sora pelinariței se aseamăna mult atit la gustul lor amar cît și la aspect, și a proprietăților medicale (în greacă numele său, opsinthion, înseamnă “lipsit de dulceață”).

În mitologia scandinavă, pelinul este una dintre cele 9 ierburi sacre dăruite de zeul Odin oamenilor.

Pelinul a fost utilizat de medicii Egiptului Antic, apoi de celți, de arabi și de succesorii lor medievali, care l-au ridicat la rang depanaceuPelinul relatează că învingătorilor curselor de cvadrigă li se oferea o cupă de pelin (să fim realiști, fără îndoială că era vorba mai curînd despre un macerat în alcool decît un ceai propriu-zis), fiindcă “cea mai frumoasă recompensă care se poate acordaneste sănătatea”.

Această plantă a fost interzisă în Franța din cauza substanței toxice epileptizante pe care o conține. Cu toate acestea, absintul se consumă încă în numeroase alte țări din Europa.

Mod de utilizare

  • Pelinăriță. Infuzie: două linguri la un litru de apă; lăsați să se infuzeze timp de 10 min.
  • Pelin. Infuzie: o jumătate de lingură, pînă la o lingură la un litru de apă; lăsați să se infuzeze timp de 10 min.

Calmante

Pelinarița și absintul, administrate pe cale internă sau sub forma unor băi relaxante, combat într-o manieră eficientă stările de nervozitate.

Reglează ciclul menstrual

Beți două cești pe zi în timpul ultimei săptămîni de ciclu. De asemenea, le puteți consuma în mod sistematic în a doua jumătate a ciclului pentru a preveni sindromul pre-menstrual.

În caz de dismenoree, preparați mai bine un decoct de pelinăriță la care adăugați ghimbir (două lingurițe din fiecare plantă la un litru de apă) sau traista-ciobanului (două linguri și jumătate din fiecare plantă la un litru de apă), după care se lasă la fiert 5 min. Acțiunea antispasmodică a acestor ceaiuri vă va atenua spasmele uterine.

Aceste plante sunt utile in tratarea problemelor legate de menopauză, cît și în facilitarea recuperării post-partum. În acest caz, se va începe o cură de ceai de pelinariță după o lună de la naștere, dacă nu se alăptează; altfel, se va aștepta sfîrșitul perioadei de lactație, deoarece, așa cum sa evidențiat mai sus, pelinarita amărăște laptele matern ceia ce pentru bebeluși nu este plăcut.

  Digestive

Aceste plante exercită o acțiune tonifiantă care combate digestia leneșă și lipsa apetitului, ele stimulează vezicula biliară și alină suferințele pacienților cu probleme gastrice sau hepatice.

Ele mai sunt eficiente în calmarea stărilor de vomă și ca tratament preventiv al răului de mașină.

Pentru uz extern

Este folosit pentru curățarea rănilor superficiale și a ulcerațiilor cutanate și in cazul compreselor aplicate pe contuzii și înțepături de insecte. Această porțiune calmează foarte ușor și mîncărimile provocate de rîie (scarbie).

You might also like