Păducel

0

Tratează Bolile: Păducelul exercită o acțiune sedativă asupra sistemului nervos central. Este un reechilibrant al acestuia, în caz de spasmofilie, hiperemotivitate și tulburării ale somnului.

Desriere generală: În China această plantă reprezintă simbolul uniunii dintre lumea veche și cea nouă, creștină. Se spune că regele Arthur odihnește pentru vecie (sau chiar mai puțin, dacă lumea are din nou nevoie de el) în acest sanctuar confundat în negura timpului. Potrivit legendei, numai inițiații puteau ajunge la el; ceilalți nu găseau decît mănăstirea Glastonbury, flancată totuși de o tufă de păducel. Se mai spune că rugul aprins  din Biblie era o varietate locală de păducel și că din ramurile sale s-a împletit cununa de spini a lui Isus Hristos. Toate acestea fac din păducel planta protectoare prin excelență, venerată de oamenii Evului Mediu.

În China, se găsește o specie înrudită păduceluluichan zha, folosită în caz de balonare sau de dureri  menstruale (decoct de bace).

  Partea utilizată: vîrfurile florale, bacele.

Vîrfurile se culeg înainte de deschiderea completă a florii, deoarece acestea vor continua să se deschidă în timpul procesului de uscare.

  Moduri de utilizare

  • Infuzie de bace: două linguri la un litru de apă; lăsați să se infuzeze 15 min.
  • Infuzie de vîrfuri  înflorite: trei linguri la un litru de apă; lăsați să se infuzeze timp de 10 min.
  • Decoct de bace: trei linguri la un litru de apă; se fierbe timp de 10 min.

Calmant

Păducelul exercită o acțiune sedativă asupra sistemului nervos central. Este un reechilibrant al acestuia, în caz de spasmofilie, hiperemotivitate și tulburării ale somnului. Întrucît nu crează independență și nici nu provoacă efecte indezirabile, se utilizează pentru a-i priva pe pacienții dependenți de tratamentul anoxialitic clasic (puțin cîte puțin, medicamentele sunt înlocuite cu infuzia de păducel).

  Bun pentru inimă

Acțiunea pozitivă a florilor de păducel asupra inimii este cunoscută încă din secolul al XIX-lea.  Păducelul conține flavonoide antioxidante, ce ameliorează elasticitatea arterelor și circulația sîngelui, exercitînd o acțiune dizolvantă asupra plăcilor de aterom depuse pe pereții arteriali. Păducelul reglează ritmul și reduce palpitațiile la inimă. Pe de altă parte ceaiurile de păducel au o acțiune hipotensivă.

Febrifug și antiinflamator

Infuziile de păducel conduc la acăderea febrei și, utilizate în gargare (infuzie concentrată de bace: o mînă la un litru), calmează în mod eficient anginile.

Diuretic și astringent

Bacele diuretice și astringente ale păducelului se utilizează sub formă de infuzie sau decoct în caz de diaree sau de menstruații prea abundente.

You might also like