Migdale de pământ – Cyperus esculentus

0

O plantă alimentară de mare interes sunt migdalele de pământ (Cyperus esculentus) care în popor mai este cunoscută ca și Ciufa.

Compoziția și proprietățile Migdalelor de pământ: 

Pe lângă faptul că e o plantă herbacea, are numeroase tubercule cu o valoare nutritivă foarte mare. Ciufa conține aproximativ următoarele:  20-24% grăsimi; 3-6,5% proteină brută; 15,23% fibră brută; 2-3% amidon; vitaminele H și P în special și numeroase enzime.

Uleiul care se obține din migdalele de pământ alături de uleiul de măsline este cel mai bun ulei de masă. Datorită conținutului ridicat de acizi grași ne-saturați (mai ales 15,2 de acid linoleic), ciufa are o foarte mare valoare fiziologică și alimentară.

Pentru a profita din plin de grăsimi trebuie să consumăm în același timp și hidrocarbonați, relația favorabilă dintre grăsimi și hidrocarbonați este de unu la doi, adică dacă administrăm 50 grame de grăsimi trebuie să administrăm și 100 grame de hidrați de carbon.

Natura reușește această bună relație în laptele mamar, care conține 3,5% de grăsimi și 7% hidrați de carbon.

Aceiași valoare se aplică și la migdalele de pământ care conțin aproximativ 22% grăsimi și 50% hidrați de carbon.

Migdalele de pământ și diabetul zaharat:

Din tuberculii seci ai ciufei, se obține o făină excelentă pentru prepararea biscuiților, care sunt în speciali buni pentru bolnavii de diabet.

La fel ca și din migdale, din migdalele de pământ se poate obține un lapte proaspăt, care se folosește la prepararea ciocolatei și înlocuiește foarte bine laptele de vacă și cafeaua.

You might also like