Lumînărica

0

Dioscoride recomanda această plantă în cazul înțepăturilor de scorpion, al afecțiunilor oculare, durerilor de diți, anginei și tusei. Pliniu se limitează la a-I remarca acțiunea asupra leziunilor iritațiilor pulmonare. În secolul al XIII-lea, sfînta Hildegarde de Bingen o prescria împotriva răgușelii. În perioada următoare, planta a continuat să fie folosită vreme îndelungată în tratarea tusei  (ea intră în compoziția tradiționalului “ceai de patru flori”) și, cu un succes mai modest, a tuberculozei. În Irlanda, pentru aceasta se folosea un decoct de frunze proaspete de lumînărică în lapte (considerat benefic impotriva tuberculozei).

  Partea utilizată:  frunzele și florile.

  • Florile sunt recoltate în timpul înfloririi, iar frunzele în al doilea an, înainte de înflorire.

  Moduri de utilizare

  • Decoct de frunze: o jumătate, pînă la o mînă la un litru; lăsați să fiarbă 10 min.
  • Decoct de flori: trei linguri, pînă la o mînă la un litru; lăsați să fiarbă 10 min.

Atenție!!!

Filtrați infuzia sau decoctul  printr-o sită, pentru a ne debarasa de firișoarele provenite de la calciu și stamine, acestea provoacă iritații la gît și la tubul digestiv.

Calmează tusea

Aceasta plantă are efecte benefice în cazul problemelor respiratorii, în plus exercită o acțiune expectorantă. Mucilagiile sale cu efect calmant, precum și substanțele antimicrobieneantiflamatorii (harpagoside) și antialergice fac din ea un adjuvant ideal în tratamentul afecțiunilor respiratorii de tipul bronșitelor acute cronice și al traheitelor.

  Calmantă

Ceaiul de lumînărică favorizează somnul, calmează colitele spasmodice de origine nervoasă.

Pentru uz extern

  • În caz de arsură, tamponați locul cu o compresă îmbibată în infuzie de flori.
  • Lumînărica este un bun calmant și dezifectant al plăgilor superficiale.
  • În caz de prurit sau hemoroizi, spălați zona afectată cu un decoct de flori și frunze preparat cu apă sau, pentru o variantă și mai calmantă, cu lapte.

 CEAIULUI DE PATRU FLORI

La un litru de apă clocotită se adaugă:

–          1 lingură de lumînărică;

–          1 lingură de petale de mac-de-cîmp;

–          1 lingură de nalbă;

–          1 lingură de podbal.

Lăsați toate aceste plante să infuzeze timp de 10 min și veți obține un ceai revigorant, cu rezultate excelente și în cazurile durerilor de gît și ale afecțiunilor respiratorii.

You might also like