Levănțică – Levandula

0

Sunt utilizate mai multe varietăți de levănțică (Lavandula officinalis, Lavandula vera și Lavandula angustifolia), înzestrate cu proprietăți similare. Numele acestei parfumate plante mediteraneene vine de la verbul latin lavare (,,a spăla’’), întrucât romanii puneau infuzie de levănțică în apa de baie. Amintim că lavanda înseamnă ,, care servește la spălat’’. Din aceeași rădăcina etimologică provine și termenul franțuzesc lavandiere, cuvînt vechi și poetic însemnînd ,,spălătoreasă’’ și în limba portugheză lavar înseamnă verbul a spăla.

Levănțica ocupă un loc important în medicina antică, toți marii specialiști recunoscîndu-i virtuțile sedative și digestive.                                                                            

Partea utilizată:  florile sau planta întreagă (aceasta din urmă servind în principal la prepararea băilor medicinale). Se recoltează la sfîrșitul perioadei de înflorire, cînd petalele încep să se ofilească.

  Moduri de utilizare

  • Infuzie : două linguri, până la o mână la un litru de apă ; lăsați să se infuzeze timp de zece minute.
  • Macerat în vin : trei linguri la un litru de vin ; lăsați să se limpezească timp de o săptămână.

Sedativă

Levănțică înlătură în mod miraculos – și cu blîndețe – nervozitatea, stresul, epuizarea nervoasă și tulburările de somn.  În acest caz, se recomandă un tratament un tratament de fond ; de exemplu , o cură de 10-20 de zile cu infuzie de levănțică, trei căști pe zi. Aveți grijă, evident, să beți ultima ceașcă exact înainte de culcare ( pentru o eficiență crescută, puteți amesteca puțin tei cu levănțica).

Calmează durerile de cap

După ce se bea ceașca de ceai, se înmuie o bucată de pânză în infuzie caldă sau rece și se tamponează  cu ea  fruntea și tîmplele. Un ceai de levănțică urmat de un repaus de jumătate de oră, diminuează considerabil durerile de cap.

Digestivă

Lavanda contribuie în egală măsură la rezolvarea majorității problemelor digestive, de la durerile spasmodice la indigestii. Se poate folosi chiar pentru a calma colicele sugarilor ( în acest caz insă, infuzia se ca doza doar cu o lingură la un litru).  Întrebuințat ca apă de gură, acest ceai previne și mirosul neplăcut al respirației.

Atenuează afecțiunile sezoniere

Ceaiul de levănțică diminuează febra și tusea ce însoțesc adesea afecțiunile sezoniere, precum guturaiul sau bronșita.

You might also like