Kava kava – Piper methhysticum

0

Numita și simplu, keva, această plantă este utilizată din vremuri imemoriale (de mai bine de 3 000 de ani în Malezia). La origine ea se consuma  în aceste regiuni cu ocazia unor ceremonii, cel mai frecvent sub forma unei băuturi fermentate cu un puternic  efect narcotic. Ea servea și drept calmant, bine cunoscut de vindecătorii tradițional.

Părțile utilizate : tulpina și rădăcinele.

Kava kava se usucă la soare, apoi se macină pînă la obținerea unei pudre. În trecut, pentru această operație se folosea o ,,moară’’ primitivă făcută din două pietre.

Moduri de utilizare

  • Decoct : trei linguri la un litru de apă ; se fierbe timp de 15 minute.

Atenție!!!

Kava kava este utilizată în tratamentul sporadic : nu o consumați zilnic (sau, în orice caz, nu mai mult de cîteva zile la rînd). Dacă este adevarat că această plantă e lipsită de efecte secundare și nu prezintă nici un pericol în doză normală, luată în exces, ea poate deveni toxică pentru ficat și poate provoca erupții cutanate scuamoase. În cură prelungită, se semnalează cazuri de uscare a pielii, însoțită sau nu de erupții  și/sau de ulcerații și unghii casante ; aceste simptome dispar odată cu întreruperea tratamentului.Kava kava fiind un sedativ, nu trebuie asociată cu alcool, cu medicamente antidepresive sau somnifere ; de asemenea, nu trebuie să conduceți sau să manevrați mașini după consumarea acestei plante. De fapt, e mai bine să o administrați înainte de culcare.

Sedativ 

Kava kava acționează asupra sistemului nervos și, în doză moderată, provoacă o senzație de pace și euforie grație princiilor sale active, kavalacatoanele, care diminuează anxietatea și stresul, fixîndu-se pe receptorii cerebrali,responsabili cu reglarea umorii, a emoțiilor și a momentelor de veghe și de somn.

Această plantă favorizează în schimb un somn reparator, spre deosebire de somniferele chimice, care modifică ciclurile de somn, în special stadiul somnului cu vise.

You might also like