Granatul

0

Denumirea sa botanică provine din grecescul parthenion, derivat din parthenos (“tînără fată”),fără îndoială pentru că servea în principal la tratarea tulburărilor specifice femeilor. Se dădea și lăuzelor, pentru a facilita expulzarea placentei.

Proprietățile sale febrifuge apreciate încă din Evul Mediu i-au adus numele popular englezesc  de feverfew (“febră  scăzută”).

  Partea utilizată: cele aeriene.

Spre deosebire de celelalte varietăți de mușețel, florile de granat au un miros neplăcut. Culegeți-le inainte de înflorire

  Moduri de utilizare

  • Infuzie: două-trei linguri la un litru de apă; lăsați să se limpezească 5-10 min.

ATENȚIE!!!

Utilizarea granatului este interzisă persoanelor  sub tratament anticoagulant, întrucît influențează viteza de cuagulare a sângelui.

Febrifug

  • Încă de la primele simptome de febră, beți o ceașcă de infuzie.
  • Calmează crizele de artrită reumatoidă în fază acută.

Antimigrenos

Granatul este cea mai eficientă plantă pentru tratarea și prevenirea migrenelor, întrucît conține o substanță numită partenolid, care blochează sau cel puțin încetinește eliberarea de serotonină, prostaglandine și histamină, toate cu un rol important în declanșarea crizelor migrenoase. Un tratament de fond permite, deci, reducerea frecvenței și a intensității crizelor. De obicei, se recomandă cure de 3 luni.

Calmant

O ceașcă de infuzie băută înainte de culcare favorizează somnul. Puteți utiliza granat și pentru băi sedative.

You might also like