Feniculul

0

Din latină numele lui înseamnă “fîn mic”. Romanii considerau că feniculul îmbunătățește vederea, iar grecii îi atribuiau virtuți în ceea ce privește subțierea trupului. Numele său grecesc morthron, înseamna “a deveni zvelt”. Femeile secolului al XVII-lea foloseau această plantă cu gîndul ca își vor redobîndi talia de adolescentă, și in ziua de azi această plantă este folosită de top-modele cu scopul de ași menține figura.

Partea utilizatăsemințile și rădăcina

  • Semințele se recoltează între lunile august și octombrie, în funcție de regiune. Rădăcina se scoate din pămînt la sfârșitul primului an; altfel, devine prea lemnoasă.

Moduri de utilizare

  1. Infuzie de semințe: o linguriță de semințe la un litru de apă; infuzia este gata în timp de 10 minute.
  2. Infuzie de rădăcină: trei linguri la un litru de apă. La fiert 20 minute și infuzia este gata.

  Pentru digestie

Se recomandă de băut o infuzie de fenicul la sfârșitul mesei pentru a va asigura o digestie liniștită. Sau se măcelărește rădăcinile de fenicul în vin alb (trei mîini la un litru; lăsați timp de 10 zile) dupa masă se consuma băutura.

În caz de indigestie, o infuzie de fenicul și mentă, este ceia ce trebuie ca să ai parte de o digestie ușoara. Această rețetă este valabilă și in caz de balonarediaree sau sughiț.

Ceaiul de fenicul este eficient pentru calmarea durerii abdominale la copii și bebeluși. Medicina chineză recomandă decocturile de fenicul împotriva durerilor abdominale de origine digestivă, a cocilor și a ‘răcelilor’ digestive.

Recomandat pentru căile respiratorii

  Semințele de fenicul se utilizează împotriva afecțiunilor respiratori: tuse, răgușeală și bronșite. În acest caz se va pune o jumătate de lingură de semințe de fenicul intr-o jumătate de ceașcă de lapte fiert și îndulciți cu puțină miere.  Acest ceai poate fi folosit și la clătirea gurii împotriva inflamațiilor gingivale, a durerilor de gît sau a laringitelor.

Favorizează lactația

Ca și mărarul feniculul este recomandat mamelor care alăptează.

Diuretic și drenant (rădăcina)

Se utilizează împotriva problemelor aparatului urinar: uremie, caliculi sau gută. Ajută la eliminarea resturilor organice.

You might also like