Crușin

0

Numele franțuzesc al crușinului, bourdaine, provine din franceza veche, din vulgarul bourd (“corcit”). Planta era denumită astfel pentru că seamănă în același timp cu ruda sa, verigarul, și cu arinul. Denumirea științifică este mult mai elegantă, fiind derivată din verbul latin frangere, care înseamnă  “a rupe”, cu rferință la ramurile sale fragile ca sticla. Crușinul este citat pentru prima oară în secolul al XIV-lea de italianul Pietro CrescenziDouă secole mai tîrziu, utillizarea sa medicală avea să fie codificată de Matthiole.

Partea utilizată: Scoarța secundară (care se găsește sub scoarța propriu-zisă), uscată vreme de cel puțin un an.

ATENȚIE!!!

Nu utilizați niciodată scoarța proaspătă de crușin, întrucît conține substanțe iritante care provoacă vomă și colici, substanțe ce dispar pe parcursul procesului de uscare.

Moduri de utilizare

Decoct: două-trei lingurițe la 500ml de apă. Lăsați să fiarbă la foc timp de 20 de min, apoi răciți și macerați timp de cinci-șase ore. Strecurați această fiertură, din care beți cîte o ceașcă cu un sfert de oră înainte de mesele principale. Pentru a-i atenua gustul nu prea plăcut  și pentru  a contracta spasmele uneori gezagreabile provocate de ingerarea unui decoct de crușin pur, puteți infuza planta împreună cu cimbru, rozmarin, mentă sau tei, înzestrate cu proprietăți antispasmodice.

ATENȚIE!!!

Acest tratament nu trebuie utilizat decît ocazional, deoarece, pe termen lung, crușinul irită peretele intestinal, ceea ce provoacă o constipație cronică… În plus, folosiți această plantă cu prudență, fără să depășiți doza prescrisă, întrucît este vorba despre un produs foarte activ. Crușinul este recomandat numai adulților și este interzis femeilor care alăptează, deoarece principiile sale active trec în laptele matern, provocînd purgații violente la bebeluși.

Laxativ sau purgativ în funcție de doza utilizată

Crușinul acționează prin hidratare materiilor fecale și augmentarea mișcărilor intestinale. Precizăm că această acțiune mecanică nu reface total intestinul. Persoanele cu un tranzit leneș își pot provoca ocazional purgații cu ajutorul crușinului, dar pentru un efect de durată este de preferat să se asigure o alimentație bogată în fibre și, eventual, o cură de ispaghula husk

You might also like