Ceaiul verde

0
Originar din China, este cel mai consumat tip de ceai in tarile asiatice, fiind popular si in restul lumii.
Ceaiul este procesat in maximum 2 zile dupa culegere. Majoritatea ceaiurilor verzi sunt oprite din procesul de oxidare prin metode termice. Frunzele pot fi uscate prin metoda traditionala chinezeasca de prajire in tigaie sau prin metoda japoneza la  abur fierbinte.

Ceaiul verde are un nivel ridicat de substante numite polifenoli, cu proprietati antioxidante, anticancerigene si chiar antibiotice. Ceaiul verde poate ajuta, de asemenea, in prevenirea bolilor de inima si ficat.

Studiile efectuate sugereaza ca un consum regulat de ceai verde poate reduce incidenta mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, pancreas si stomac.

Ceaiul verde ar putea, de asemenea, ajuta la prevenirea bolilor de inima si cancer de ficat.

Proprietati terapeutice
Polifenolii de ceai verde sunt antioxidanti puternici. Unele studii au aratat ca polifenolii cei mai intalniti in ceai verde (catechine), au o actiune mai puternica in suprimarea radicalilor liberi decat vitaminele C sau E.

In plus, mai multe studii au constatat ca ceaiul verde este anticancerigen, fiind in masura sa contracareze aparitia si dezvoltarea de diferite tipuri de cancer.  Si ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si dezvolatarea bolilor degenerative.

Bazele de xantan, in special cofeina, au efecte stimulatoare asupra sistemului nervos (stimuleaza centrele respiratorii si vasomotorii).

Ceaiul verde are, de asemenea, efect diuretic, bronhodilatator, si astringent .

Este hipolipemiant, in masura de a reduce nivelul de LDL-colesterol si de trigliceride plasmatice, determinand in acelasi  timp  cresterea HDL-colesterol, (colesterol bun). Datorita proprietaTilor sale antioxidante, previne oxidarea colesterolului avand si efect anti-aterosclerotic.

Formarea de cheaguri de sange (tromboza) este principala cauza de infarct miocardic si angina pectorala, demonstrandu-se ca ceaiul verde reduce formarea cheagurilor de sange anormale, cu o eficacitate similara cu aspirina, gratie continutului de vitamina P.

Ceaiul verde reduce nivelul zaharului din sange, adica este hipoglicemiant si are efecte antibiotice usoare fata de anumite bacterii, cum ar fi stafilococii si unele virusuri.

Aplicatii terapeutice
Studiile de laborator arata ca extractul de ceai verde protejeaza impotriva multor boli degenerative comune.

Efectele anticancerigene sunt atat de cunoscute incat studiile actuale sunt focalizate pe testarea ceaiului verde, drept o terapie potentiala impotriva cancerului. Alte studii experimentale efectuate sugereaza ca, componentele de ceai verde pot ajuta la prevenirea cancerului de piele atunci cand este aplicat direct pe piele.

Efectele puternic antioxidante ale ceaiului verde inhiba oxidarea colesterolului LDL in artere.  Oxidarea LDL joaca un rol important pentru a contracara dezvoltarea aterosclerozei, precum si datorita efectelor sale antitrombotice, poate fi eficace in prevenirea bolilor de inima.

Datorita actiunii sale stimulante ale sistemului nervos, are efect benefic in atenuarea oboselii fizice si psihice.  Puteti combate, de asemenea, simptomele unui atac de astm, datorita efectelor bronhodilatatore.

Ceaiul verde ajuta la prevenirea ulcerului peptic, dar, atunci cand acesta exista deja, poate fi agravat de continutul de cafeina si tanin.

Efecte secundare
Pentru continutul sau de cafeina, ceaiul verde poate provoca insomnie, nervozitate si alte simptome similare.   Datorita con?inutul sau de tanin, administrat chiar si sub forma de infuzie, pe stomacul gol poate provoca greata si varsaturi, cu toate ca acest efect este mai pronuntat in cazul ceaiului negru.
Taninul din ceaiul verde, ceaiul negru si oolong impiedica absorbtia de fier. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care manifesta exces de fier, fiind cunoscut faptul ca excesul de fier este daunator sanatatii.  Cu toate acestea, o anumita cantitate de fier este necesara pentru organismul nostru, astfel incat persoanele care au un deficit de fier nu trebuie sa consume mai mult de una sau doua cani de ceai pe zi.

Contraindicatii
Avand in vedere efectele prezentate mai sus, ceaiul verde nu trebuie administrat la copii.

Interactiuni cu medicamente
Daca luati medicamente cum ar fi IMAO (inhibitori de mono-amino-oxidaza),trebuie avut in vedere faptul ca, cofeina din ceaiul verde poate provoca reactii adverse.

Preparate de ceai verde
Diferite studii efectuate sugereaza ca prin consumul a 3 cani de ceai verde, se ceai verde cu mentapot obtine efecte benefice in prevenirea cancerului.  Dar, deoarece multe persoane nu consuma ceai, exista capsule medicamentoase cu extract de ceai verde. In aceste cazuri, urmati indicatiile date de catre producator, mai ales atunci cand nu este un extract standardizat, deoarece concentratia de ingrediente active poate varia de la un producator la altul.

Ceaiul verde este usor aromat, are un gust amar si infuzia obtinuta este verde, spre deosebire de ceaiul negru care este mai aromat, astringent si in infuzie da o culoare rosiatica. Extractul de ceai este folosit pentru aromatizarea bauturilor, inghetatei si a deserturi lactate.

Ceai rece cu menta
Este foarte usor de preparat un ceai rece, prin adaugarea unei lingurite de ceai verde la o cana de apa lasand la infuzat timp de 10 minute, acoperind recipientul pentru a evita pierderea de ingrediente volatile  active. Chiar inainte de a-l consuma se adauga putina  gheata zdrobita si o frunza de menta.  Daca se doreste, poate fi indulcit cu zahar sau miere, dupa gust.

You might also like