Castanul necomestibil – Aesculus hippocastanum

0

Originar din Orientul Apropiat și a fost adus de la Constantinopol în secolul al XVII-lea. El constituie componența esențială a mai multor medicamente prescrise în cazul tulburărilor circulatorii.

  Partea utilizată: scoarța rădăcinilor, cea a ramurilor (uneori și a fructele, care se recoltează la mijlocul lui octombrie).

Moduri de utilizare

  •  Decoct de scoarță de ramuri: o mînă mică la un litru de apă; se fierbe 10 min. și se infuzează apoi timp de 5 min.
  •  Decoct de scoarță de rădăcină: două linguri la un litru de apă; se fierbe timp de 10min.
  • Tinctură de castan preparată din 250 g castane cu coajă într-un litru alcool 40%, care se lasă la macerat timp de 14 zile; se strecoară într-o sticlă brună, pentru a se lua intern câte 10-15 picături pe zi în tratamentul trombozei şi a varicelor

Febrifug

În caz de febră, luați puțin decoct de scoarță de rădăcină

Excelent pentru circulația sangvină

Castanul necomestibil se utilizează în tratarea tuturor tulburărilor circulatorii: picioare umflate, varice, hemoroizi etc. El acționează asupra tonusului venos, ameliorează rezistența capilară și reduce permiabilitatea membranală, grație flavonoidelor inflamatoare și vasoconstrictoare pe care le conține.

Ceaiul de castan necomestibil ameliorează circulația limfatică.

Se recomandă să se combine o cură pe cale internă pe bază de decoct de scoarță – două cești pe zi, timp de 7-14 zile – cu băi care se adaugă decoct concentrat de scoarță (o mînă mare la un litru).

La apropierea  menopauzei, această plantă poate ajuta la reglarea ciclului menstrual și la prevenirea apariției tulburărilor de ordin vascular (în acest caz faceți cure de 10 zile pe lună, cîte 3 cești pe zi).

You might also like