Busuioc

0

Se utilizează în caz de:  mușcătură de șarpe, răceală, tusă, durerilor cutanate și al durerilor de urechi.

Unde se întâlnește?: originar din India

Desriere generală: În India busuiocul era o plantă sacră închinată zeilor Vișnu și Krișa. Înalta sa reputație avea să-l urmeze în emigrarea spre Europa, via Orientul Apropiat, de vreme ce numele său derivă din grecesul basilicoscare înseamnă “regal”.

Discouride era împotrivă pentru uzul intern, deoarece această plantă era asiciată pe atunci ceremoniilor funerare.

Pliniu îl recomandă epilepticilor, iar în cazurile de leșin un macerat de busuioc în oțet.

După cum știm cu toții busuiocul nu se folosește numai in medicină ci și în bucătărie în întreaga lume, inclusiv în Africa tropicală. ÎnEuropa, el în trecut era utilizat în tratarea unor diverse afecțiuni, cum ar fi isteria, crizele nervoase și iritațiile cutanate. Medicii de odinioară administrau chiar o infuzie de busuioc lăuzelor pentru a favoriza expulzarea placentei.

  Partea utilizată: frunzele și vîrfurile florale. Se recoltează înainte de înflorire.

  Moduri de utilizare

  • Infuzie:  două linguri la un litru; lăsați 10 minute.

Favorizează digestia

Infuzia de busuioc  este excelent în cazul micilor neplăceri digestive, precum aerofagiameteorismul (flatulențele) sau arsurile la stomac,precum și a al durerilor de cap de origine digestivă.  Tratamentul obișnuit este de două cești pe zi, după mesele principale.

Busuiocul posedă o acțiune antispasmodică și combate stările de greață. În cazurile de vomă se va utiliza o infuzie mai concentrată (o mînă la un litru), acest tratament se poate de utilizat și în caz a răului de transport.

Calmează sistemul nervos

Persoanele nervoase vor folosi o cură de busuioc, are ca funție calmarea spasmelor  și reechilibrarea sistemului nervos (două cești pe zi, timp de 10 zile). Aceasta mai este recomandată și împotriva migrenei de origine nervoasă și crește rezistența organismului la stres și oboseală. Pentru un somn liniștit, beți înainte de culcare o ceașcă de infuzie.

 Favorizează alăptarea

  • Consumați după fiecare masă o ceșcă de infuzie, stimulează lactația.

Pentru uz extern

Împotriva aftelor: ungeți-le cu ajutorul unui bețișor cu vată îmbibată în decoct concentrat de busuioc (două mîni la un litru de apă, fierte timp de 15 min.)

You might also like