Brusture

0

Dioscoride utiliza această plantă ca topic, iar Columella îl recomandă în cazul mușcăturilor de șerpi. În timpul Renașterii, brusturele era folosit în încercarea de a trata sifilisu (se spune că l-ar fi scăpat de această boală pe regele franței Henric al III-lea, care a avut într-adevăr sifilis,) iar în secolul al XVIII-lea, în tratamentul gutei.

 Partea utilizată:  sunt utile și eficiente toate parțile acestei plante, dar cel mai des sunt folosite numai rădăcinile (de preferință proaspătă). Se recoltează în septembrie și se usucă la umbră.

Medicina Chineză recurge doar la semințe, le numesc niu bang zhi , prescris sub formă de decoct împotriva guturaiului însoțit de febră, a durerilor de gît sau a tusei.

 Moduri de utilizare

  • Infuzie: o lingură și jumătate la un litru de apă; lăsați să se infuzeze 20 min.
  • Decoct: o mînă mare la un litru de apă; se fierbe timp de 10 min. Se beau 2 sau 3 cești pe zi

  Diuretic și astringent

Brusturile ajută la eliminare toxinelor renale și hepatice. Împotriva calculilor (se recomandă 3 cești de decoct pe zi) preparat din 3 linguri de plantă la un litru de apă, fiert 5 min și infuzia suplimentar timp de 10 min.

Recomandat pentru diabetici: Favorizează reglarea nivelului glicemiei.

Pentru uz extern

În caz de mîncărimi spălați părțile afectate cu un decoct (două mîini la un litru de) fiert timp de 10 min și lăsați apoi să infuzeze încă 10 min. Acest tratament este valabil în cazul majorității afecțiunilor cutanate (furunculi, eczeme, acnee, micoze etc.). Rădăcina de brusture conține principii active bactericide și fungicide. Decoctul de brusture se utilizează și pentru tratarea eritemului fesier  și a crustelor de lapte ale bebelușilor.

You might also like