Armurariu – Silybum marianum

0

Legenda medievală ne spune că vinișoarele albe de pe frunzele acestei plante sînt urmele lăsate de cîteva picături de lapte scurse din sînul Fecioarei Maria atunci cînd l-a ferit pe Isus de persecuția soldaților lui Irod, ascunzîndu-l sub frunzele de armurariu.

Partea utilizată: frunzele și semințele (mai des utilizate, frunzele)  

  Moduri de utilizare

Decoct de semințe: 1-2 linguri la un litru de apă; se fierbe 10-15 min.

Decoct de frunze: 3 linguri la un litru de frunze; se fierbe 10 min. Această băutură trebuie neapărat consumată imediat după momentul preparării. (Nu se conservă)

Depurativ hepatic și antioxidant

Principiul activ al armurariului, silimarina, este un antioxidant puternic acționînd în special asupra canalelor veziculei biliare și ale ficatului împiedicînd pătrunderea toxinelor hepatice în celule. Această substanță intră, de altfel, în compoziția mai multor medicamente alopate prescrise pentru tratarea afecțiunilor hepatice toxice și inflamatorii. Favorizează și regenerează celulele hepatice, protejînd astfel pe termen lung ficatul și funcțiile sale. S-au înregistrat cazuri în care, cu ajutorul acestei plante, a avut loc regenerarea ficatului afectat de hepatită și ciroză.

Unii medici prescriu armurariul pacienților care urmează un tratament chimioterapeutic, în scopul de a le proteja ficatul de acțiunea toxică a medicamentelor.

Bun pentru inimă și vasele sangvine

Armurariul exercită o acțiune benefică generală asupra aparatului cardiovascular. Datorită acestei calități, ajută în cazul hemoroizilor (decoct de frunze).

You might also like