Anason (Pimpinella anisum)

0

Pimpinella anisum este o plantă aromată, care se cultivă. Crește în soluri bogate pînă la 40 – 70 cm în lungime și necesită umiditate moderată.

Părțile folosite: bulbul, frunzele, semințele și rădăcinele

Componentele principale cunoscute, proprietăți: Complexul vitaminic B (B1 și B2), vitamina C, calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, esențe aromatice.

 Încă de demult anasonul este cunoscut datorită calităților sale terapeutice. Pitagora a afirmat că pimpinella anisum întărește corpul, vindecă insomnia, stimulează pofta de mîncare, sporește fertilitatea la bărbați și facilitează digestia. Acționează ca un carminativ, antispasmodic, expectorant, stimulent pancreatin. În alimentație, anasonul are proprietăți picante, este folosit ca să dea un gust dulce-picant bucatelor.

Încă din timpurile grecilor antici a fost folosit ca și afrodisiac, iar testele medicale au confirmat că semințele anasonului intesifică dorința sexuală.

Fructul de anason are un gust plăcut și se folosește în fitoterapie. Sub formă de fruct sau suc, anasonul este recomandat pentru tratarea asteniei sau pentru stimularea lactației la mame care alăptează.

În concluzie, despre anason se spune că este o plantă medicinală recomandată pentru tratarea asteniei nervoase, migrenelor, vertijurilor (amețeli), reumatismului, tusei, astmului bronșic, durerilor de stomac (dureri gastrice) și digestiei încete.

Tratamente naturale și proceduri de aplicare

  • Infuzie din fruct de anason:

Infuzia este făcută din jumătate de linguriță de ceai de fruct de anason pisat opărit în 250 ml de apă fiartă. Ceaiul trebuie lăsat 10-15 minute ca să devină infuzie. Ar trebui băut treptat: jumătate de cană înainte de masa principală.

Precauție: ceaiul nu trebuie lăsat mult timp înainte de a fi băut. Pentru sugari, infuzia va fi făcută din 5-6 fructe de anason pisate, opărite în 250 ml de apă fiartă. Tratează flatulența (balonarea) și colicii la copii.

  • Ceai pentru eliminarea viermilor intestinali:

Infuzia este făcută din 10 grame de fruct de anason pisat opărit în 100 ml de apă fiartă. Ceaiul ar trebui băut dimineața pe stomacul gol.

  • Ceai din semințe de anason:

Infuzia se prepară din o linguriță de semințe de anason fierte în 250 ml de apă timp de 30 secunde. Înainte de mesele principale se bea o ceașcă de ceai. Acest ceai tratează astmul bronșic, tusea, digestia înceată.

  • Decoct din rădăcini de anason:

Decoctul este preparat din 30 gr de rădăcini pisate fierte într-un litru de apă timp de 20-30 minute. Înainte de mesele principale se bea o ceașcă din acest ceai. Acesta tratează durerile menstruației.

  • Uleiul eteric  de anason:

Este folosit pentru vindecare bolilor de stomac și intestin, flatulenței și răcelilor.

You might also like